Ceny złota to jeden z kluczowych wskaźników ekonomicznych, który fascynuje zarówno ekspertów, jak i zwykłych obywateli. Historia...
Czytaj WięcejJak przechowywać warzywa i owoce?
Wypowiedź: Grzegorz Goleń, szef kuchni restauracji Strauss w Hotelu Polonia Palace
Upał szkodzi nie tylko nam, ale także produktom, które kupujemy. Im jest cieplej tym trudniej wybrać ładne i świeże warzywa i owoce. Nawet gdy to się uda trzeba wiedzieć jak je przetransportować w wysokiej temperaturze, by nie straciły swojej świeżości.
- Jeżeli zakupy robimy na lokalnym bazarze warto je zrobić rano. Wtedy towar jest jeszcze świeży, nie jest rozgrzany słońcem. Niestety z powodu wysokich temperatur wszystkie procesy gnilne rozwijają się dużo szybciej. Ważne żeby zawsze kupować warzywa i owoce, które nie są uszkodzone, wyglądają na świeże. Ja zawsze wszystko co kupuje muszę dotknąć – mówi Grzegorz Goleń, szef kuchni restauracji Strauss w Hotelu Polonia Palace.
Gdy już wybierzemy odpowiednie produkty trzeba je przewieźć do domu. Im ten czas będzie krótszy tym lepiej dla naszych produktów. W domu natomiast można je odpowiednio ułożyć, żeby dłużej zachowały swoje właściwości.
- Wszystkie lodówki nowej generacji mają teraz podział szuflad z oznaczeniami wskazującymi, gdzie powinniśmy przechowywać np. sery, owoce, mięso. Oznaczenia wskazują miejsca z optymalną temperaturą – dodaje Grzegorz Goleń.
Produkty często wybieramy też pod wpływem chwili, gdy coś skusi nasz wzrok. Dlatego szczególnie teraz warto przed wyjściem z domu przygotować listę zakupów. Dzięki niej nie przywieziemy ze sobą niepotrzebnych produktów, które teraz nie zużyte szybko mogą się zepsuć.
Źródło: newsrm.pl
Komentarze (0)