Najnowsze artykuły

Lampy wiszące z abażurem – sposób na...

Abażur to niepozorny, choć bardzo ważny element aranżacyjny, ponieważ dodaje wnętrzu smaku i elegancji. Coraz większą popularnością cieszą się...

Czytaj Więcej

Słodkie weselne krówki

Słodkie weselne krówki Organizując swój ślub trudno byłoby pominąć gości, dla których organizuje się tak naprawdę większość atrakcji. Państwo Młodzi oprócz wręczenia rodzinie i znajomym zaproszeń bardzo często, jeśli nie zawsze, decydują się na obdarowanie ich drobnymi upominkami, które będą mogli znaleźć na talerzach zaraz obok winietki z imieniem i nazwiskiem. Po zdecydowaniu, że taki upominek powinien się pojawić, powstaje problem, jaki ten drobiazg powinien być? Odpowiedź jest prosta - słodki.

Tradycyjna krówka

Pierwsze prawdziwe krówki powstały po roku 1921 w fabryce Feliksa Pomorskiego, który to pakował te wyjątkowe cukierki w papierki z rysunkiem krowy. Te właśnie opakowania przyczyniły się do szybkiej popularyzacji nazwy krówki i takimi cukierkami pozostałe one do dziś. Doskonały smak krówek pochodzi od prawdziwego masła, cukru oraz mleka, które po połączeniu tworzą doskonały, jedyny w swoim rodzaju smak, tak kuszący już od kilkudziesięciu lat.

Jak powstają krówki?

Idealna konsystencja, smak i aromat krówek wynika z użycia dobrego jakościowo masła, pełnego mleka i cukru, które połączone w jedną masę w odpowiednich proporcjach gotuje się kilka godzin w wielkiej kadzi. Po zakończeniu procesu gotowania słodką masę wylewa się na specjalnie przygotowany blat po to, aby porządnie przestygła i zaczęła tężeć. Po kilku dniach proces zaczyna się kończyć, a krówki można zacząć kroić i pakować w papierki. Ich ciągnący się środek i twarda powierzchnia to wynik krystalizacji, która z oczywistych względów rozpoczyna się na wierzchu cukierka. Czym więc krówka świeższa, tym miększa i zdecydowanie bardziej ciągnąca.

Oryginalny prezent

Goście weselni być może nie zapamiętaliby upominku - choćby oryginalnego, ale mimo to niejadalnego - jeśli nie byłyby to krówki weselne. Krówki ślubne to doskonały pomysł na wkupienie się w łaskę gości, którzy i tak już z przyjemnością pojawili się na proszonym przyjęciu po zaślubinach. Słodki, charakterystyczny smak tradycyjnych polskich cukierków sprawi, że goście z przyjemnością sięgną po kolejną krówkę, którą warto jest zakupić w zapasie wiedząc, jak dobrze smakuje. Prezent nie byłby ślubny, gdyby nie był odpowiednio przygotowany. Pięknie spersonalizowane opakowania w formie papierków, które bezpośrednio zabezpieczają krówkę to najbardziej praktyczna opcja oznaczenia prezentu tak, jak chce tego Para Młoda. Imiona Państwa Młodych, data ślubu, czy też życzenia wszystkiego najlepszego dla gości lub też wielkie podziękowania za przybycie to tylko niektóre z pomysłów, które warto wykorzystać do zapisania na tym drobnym, ale jakże wielkim prezencie. Drobne krówki okraszone wybranym tekstem można ułożyć pod winietką lub zapakować w specjalnie do tego stworzone pudełeczko, co tylko podkreśli kunszt wykonania wszelkich ozdób i detali weselnych. Dobrze dobrany prezent i jego zapakowanie to połowa sukcesu - druga połowa sukcesu to pięknie, obficie zastawiony stół i podobna do prezentu winietka, która mówi o tym, kto w danym miejscu ma usiąść i z tego też miejsca rozkoszować się dniem Państwa Młodych.

Artykuł partnera